Na grzyby

Są jednym z bardziej lubianych dodatków do potraw, szczególnie tych tradycyjnych. Czy warto je zbierać?

Anna Leszczyńska-Rożek

|

29.09.2022 00:00 GN 39/2022

dodane 29.09.2022 00:00

Choć jest ich kilkanaście tysięcy gatunków, te najbardziej popularne wśród miłośników grzybów pojawiają się jesienią. Borowik, koźlarz, podgrzybek, gąska czy pieprznik jadalny zwany kurką to tylko niektóre z nich. Aromatyczne – marynowane lub suszone – są dodatkiem do wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Cenione głównie za zapach i charakterystyczny smak, jaki nadają potrawom. Grzyby posiadają właściwości prozdrowotne i warto od czasu do czasu sięgać po nie w kuchni. Są cenione w wielu krajach już od setek lat, gdzie wykorzystywano je do leczenia niektórych chorób, zwłąszcza w Japonii i Chinach.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
1 / 1
oceń artykuł Pobieranie..

Anna Leszczyńska-Rożek