Na grzyby

Są jednym z bardziej lubianych dodatków do potraw, szczególnie tych tradycyjnych. Czy warto je zbierać?

Choć jest ich kilkanaście tysięcy gatunków, te najbardziej popularne wśród miłośników grzybów pojawiają się jesienią. Borowik, koźlarz, podgrzybek, gąska czy pieprznik jadalny zwany kurką to tylko niektóre z nich. Aromatyczne – marynowane lub suszone – są dodatkiem do wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Cenione głównie za zapach i charakterystyczny smak, jaki nadają potrawom. Grzyby posiadają właściwości prozdrowotne i warto od czasu do czasu sięgać po nie w kuchni. Są cenione w wielu krajach już od setek lat, gdzie wykorzystywano je do leczenia niektórych chorób, zwłąszcza w Japonii i Chinach.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Anna Leszczyńska-Rożek