-
Zupa krem
z brokułów
zdrowe i pożywne
-
Pasta warzywna z Serbii
Ajvar jest tradycyjnym gęstym sosem czy pastą warzywną pochodzącą z kuchni serbskiej.
-
Czekoladowy deser bez cukru
W deserach cukier można zastąpić świeżymi lub suszonymi daktylami.
-
Orzeźwiający i pożywny
Koktajle mogą być różne: na bazie mleka (także roślinnego) lub wody.
-
Przepis na piaskowe ciasto z porzeczkami
Przepis jest bardzo prosty. Ciasto można piec z różnymi sezonowymi owocami przez cały rok.
-
Przepis na lekką sałatkę z truskawek
Sezon na truskawki trwa! Kiedy zaczyna się czas na te owoce, w wielu domach stają się one motywem przewodnim niemal każdego posiłku.
-
Przepis na sałatkę z tuńczykiem
Jest dobra jako przystawka i mniejszy posiłek, który można zjeść w pracy podczas przerwy na lunch.
-
Szaszłyki w sosie satay
Do przygotowania tych smacznych szaszłyków najlepiej użyć wieprzowych polędwiczek.
-
Przepis na białe szparagi w sosie cytrynowym
Sezon na szparagi trwa, w zależności od pogody, od końca kwietnia do czerwca.
-
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Liście czosnku niedźwiedziego drobno poszatkować.
-
Zdrowe grillowanie – przepisy
-
Płatki róży ucierane z cukrem
To tradycyjny sposób wykonania tej niezwykle pachnącej i smacznej konfitury.
-
Przepis na jaja faszerowane szynką
I jaja, i szynka królują na świątecznym stole. Podawane na różne sposoby, z dodatkami takimi jak ćwikła z chrzanem czy chrzan z żurawiną, stanowią wielkanocny przysmak.
-
Biała kiełbasa zapiekana
Wśród najbardziej popularnych na świątecznym stole wędlin obok szynek i pasztetów pojawia się coraz częściej biała kiełbasa.
-
Przepis na pikantne pesto z rzeżuchy
Pesto klasyczne pochodzi z Włoch i jest rodzajem gęstej pasty przygotowywanej na bazie oliwy, świeżej bazylii i sera typu parmezan, z dodatkiem orzechów piniowych.
-
Przepis na postne bułeczki z nadzieniem z jabłka i kapusty
Masło rozpuść w niewielkim garnku, a następnie zdejmij z ognia i ostudź. Do dużego kubka wlej mleko, dodaj cukier i drożdże, a następnie wymieszaj dobrze aż drożdże się rozpuszczą.
-
Przepis na sałatkę z brokuła z kurczakiem
Brokuł umyć, podzielić na drobne różyczki i ugotować w osolonej wodzie.
-
Przepis na bułki z kminkiem
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość: 10–12 bułeczek
-
Kalafior w panierce ze słodko-ostrym sosem
W kuchni tradycyjnej podaje się go najczęściej ugotowany i z dodatkiem bułki tartej podprażonej na maśle lub jako składnik zupy.
-
Warzywa z blachy
-
Knedle z bryndzą
Choć ich nazwa pochodzi z niemieckiego obszaru językowego, są znane także w innych krajach.
-
Pieczone ziemniaki z gzikiem
-
Rosół z azjatycką nutką
-
Kurczak w sałatce z pomarańczą
Sezon na pomarańcze już trwa. W krajach takich jak Włochy (szczególnie na Sycylii) odmian pomarańczy i innych cytrusów jest tak wiele jak u nas odmian jabłek.
-
Tarta z serem i ziemniakami
Tarta z nadzieniem przypominającym to do pierogów jest daniem, które świetnie sprawdza się podczas obiadów i kolacji.
-
Tortille z kurczakiem
drób po meksykańsku
-
Gołąbki na sposób azjatycki
Są daniem bardzo lubianym i popularnym w naszej kuchni tradycyjnej.
-
Marynowana dynia
O tej porze roku w przepisach obowiązkowo pojawia się dynia. W poprzednich latach podawałam receptury na placki dyniowe i zupę, teraz przyszedł czas na dynię marynowaną.
-
Pieczony camembert z grzankami
Jest serem dojrzewającym o miękkim kremowym wnętrzu i twardej skórce na zewnątrz.
-
Marmolada z owoców dzikiej róży z imbirem
Czas przygotowania: 2 dni
Ilość: 3–4 niewielkie słoiki
-
Zupa z pieczonej papryki
Papryka, choć dostępna w wielu sklepach przez cały rok, jesienią smakuje najlepiej. Uważa się, że pochodzi z Kolumbii.
-
Kimchi z marchewką
Koreańczycy są smakoszami kimchi, postanowiłam więc i ja spróbować tego przysmaku.
-
Zapiekanka z cukinii
Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych. W Polsce przyjęła się dobrze, jest chętnie uprawiana w ogrodach.
-
Sałatka ziemniaczana inaczej
Podaje się ją najczęściej z sosem majonezowym, warzywami, jajkiem lub wędliną.
-
Chłodnik ogórkowy z arbuzem
Obecnie jedna z moich ulubionych zup wakacyjnych. Dotychczas faworytem był buraczkowy chłodnik z jajkiem i koperkiem, ale ostatnio zachwycił mnie smakiem ogórkowy z niecodziennymi dodatkami.
-
Domowe napoje
Napoje te kojarzą się z letnim dniem, kiedy ostudzone wypijało się duszkiem, na koniec wyjadając wszystkie owoce.
-
Czekoladowe lody domowe
Do wyrobu lodów można używać specjalnej maszynki lub foremek, które z wkładem umieszcza się w zamrażarce. Niektóre masy można też mrozić w zamykanych szczelnie pojemnikach.
-
Gnocchi ze szpinakiem
Popularne na całym świecie małe kluseczki, przypominające w smaku i konsystencji nasze polskie kopytka, pochodzą z Włoch.
-
Kruchy placek z rabarbarem
Sezon na rabarbar przywodzi na myśl najlepsze babcine ciasta zjadane zaraz po wyjęciu z pieca.
-
Prosta sałatka z pieczonych buraków
Czas nowalijek pozwala cieszyć się młodymi chrupiącymi warzywami.
-
Truskawki w wersji wytrawnej
Truskawki najlepsze są zaraz po zerwaniu z krzaczka.
-
Szparagi w cieście francuskim
Sezon na szparagi trwa w maju i czerwcu. Nie powinny one być zwiędłe czy uszkodzone.
-
Zupa z młodej pokrzywki
Jak pisze w swojej książce „365 obiadów” Lucyna Ćwierczakiewiczowa, pokrzywę jada się głównie w maju, kiedy jest jeszcze młoda.
-
Placki bananowe z kremem daktylowym
Naleśniki to jedno z bardziej uniwersalnych dań, które bardzo lubią dzieci.
-
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Zielone pesto można zrobić z różnego rodzaju roślin. Tradycyjnie do jego przygotowania używa się świeżej bazylii.
-
Korzenny mazurek z polewą czekoladową
Mazurki to kruche warstwowe placki, przełożone najczęściej masą bakaliową, tradycyjnie wypiekane na Wielkanoc.
-
Świąteczny żur
Jest jedną z najbardziej popularnych zup w tradycyjnej kuchni polskiej.
-
Kukurydziana polenta
Jest tak właściwie mamałygą przygotowywaną z mąki lub kaszy kukurydzianej. Choć brzmi to niezbyt zachęcająco, można ją wykorzystywać na wiele różnych sposobów, na przykład jako zamiennik innych kasz, ryżu czy ziemniaków w tradycyjnych daniach obiadowych (do gulaszów, pieczonego mięsa czy sosów).
-
Syrniki – serowe placuszki
Te puszyste i łatwe do zrobienia placki pochodzą z Ukrainy.
-
Kasza gryczana z pieczarkami
Podczas Wielkiego Postu w dawnej kuchni polskiej dominowały dania bezmięsne.