Sos na koszuli
Colin Humpreys, fizyk z Uniwersytetu w Cambridge, obliczył, że zbyt szybkie nawijanie nitek spaghetti na widelec zawsze kończy się… ochlapaniem koszuli sosem.
23.08.2010 11:16 GN 33/2010
dodane 23.08.2010 11:16
Gdy makaron nawijany jest tak, że końcówki nitek mają prędkość przekraczającą 3 metry na sekundę, siła odśrodkowa powoduje, że sos „odczepia” się od makaronu i po linii prostej leci dalej, lądując na koszuli.
Dziękujemy, że z nami jesteś
To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.
W subskrypcji otrzymujesz
- Nieograniczony dostęp do:
- wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
- wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
- wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
- wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
- wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
- brak reklam na stronach;
- Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję? zaloguj się
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
1
/
1
oceń artykuł