Gołąbki na sposób azjatycki

Są daniem bardzo lubianym i popularnym w naszej kuchni tradycyjnej.

Przeważnie podawane z sosem pomidorowym; mogą różnić się farszem w zależności od regionu. Najbardziej popularny to mieszanka mięsa i ryżu z przyprawami. Jadłam też smaczne gołąbki z kaszą, a nawet jarskie z nadzieniem ziemniaczanym. Testując ostatnio bambusowe sita do gotowania na parze, postanowiłam nadać gołąbkom nieco inny charakter. Użytą w przepisie kapustę pekińską można też zastąpić sprasowanymi arkuszami glonów nori (znajdziemy je w działach z akcesoriami i produktami do sushi). Tak przygotowane poczciwe gołąbki stały się daniem egzotycznym.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Anna Leszczyńska-Rożek