Cygara
ręcznie produkowane na Dominikanie dorównują smakiem i jakością
cygarom kubańskim. Dominikana
słynęła w przeszłości z cygar łagodnych, jednak dziś wytwarza
się tam cygara o szerokim spektrum mocy. Wielu producentów cygar
kubańskich opuściło Kubę, aby uprawiać tytoń na Dominikanie,
gdzie klimat i żyzna gleba umożliwiają produkcję najwyższej
jakości cygar o wspaniałym i złożonym aromacie. W Stanach
Zjednoczonych, które są największym odbiorcą cygar klasy premium,
cygara dominikańskie stanowią w tej chwili ponad połowę
całkowitej sprzedaży. Żeby właściwie przechowywać cygara
potrzebny nam będzie humidor – szczelna, wyłożona cedrem
skrzynka, z nawilżaczem i higrometrem w środku. Do otwierania cygar
jest potrzebna dobra obcinarka lub wyrzynarka do cygar. To pierwsze
obcina fragment cygara, a to drugie robi w nim dziurę. Ważne, żeby
urządzenie, którego używamy było ostre jak brzytwa – inaczej
uszkodzimy, lub nawet zmiażdżymy głowę cygara. Cygaro palimy do
momentu, kiedy zrobi się niesmaczne i kwaśne. Gasimy je po prostu
odkładając do popielnicy. Cygara nie można też częściowo spalić
a resztę odłożyć do spalenia za dzień czy dwa. Sięgając po
dobre cygaro musimy zarezerwować sobie co najmniej godzinę czasu na
delektowanie się jego smakiem. Szkodliwość cygara dla zdrowia
jest porównywalna do papierosowego dymu. Ich palenie zwiększa
ryzyko zachorowania na raka, w szczególności raka jamy ustnej,
schorzeń sercowo naczyniowych oraz przewlekłego zapalenia oskrzeli.
Cygara, jakkolwiek posiadające potencjał do uzależnienia
nikotynowego, ze względu na specyfikę palenia i jeśli używane z
umiarem, rzadko prowadzą do uzależnień. Wiele osób, w tym palacze
papierosów, uważają zapach dymu cygarowego za nieprzyjemny.