Z bliska

Cygara ręcznie zwijane

Foto Gość DODANE 26.09.2017

Cygara ręcznie zwijane

Cygara ręcznie produkowane na Dominikanie dorównują smakiem i jakością cygarom kubańskim. Dominikana słynęła w przeszłości z cygar łagodnych, jednak dziś wytwarza się tam cygara o szerokim spektrum mocy. Wielu producentów cygar kubańskich opuściło Kubę, aby uprawiać tytoń na Dominikanie, gdzie klimat i żyzna gleba umożliwiają produkcję najwyższej jakości cygar o wspaniałym i złożonym aromacie. W Stanach Zjednoczonych, które są największym odbiorcą cygar klasy premium, cygara dominikańskie stanowią w tej chwili ponad połowę całkowitej sprzedaży. Żeby właściwie przechowywać cygara potrzebny nam będzie humidor – szczelna, wyłożona cedrem skrzynka, z nawilżaczem i higrometrem w środku. Do otwierania cygar jest potrzebna dobra obcinarka lub wyrzynarka do cygar. To pierwsze obcina fragment cygara, a to drugie robi w nim dziurę. Ważne, żeby urządzenie, którego używamy było ostre jak brzytwa – inaczej uszkodzimy, lub nawet zmiażdżymy głowę cygara. Cygaro palimy do momentu, kiedy zrobi się niesmaczne i kwaśne. Gasimy je po prostu odkładając do popielnicy. Cygara nie można też częściowo spalić a resztę odłożyć do spalenia za dzień czy dwa. Sięgając po dobre cygaro musimy zarezerwować sobie co najmniej godzinę czasu na delektowanie się jego smakiem. Szkodliwość cygara dla zdrowia jest porównywalna do papierosowego dymu. Ich palenie zwiększa ryzyko zachorowania na raka, w szczególności raka jamy ustnej, schorzeń sercowo naczyniowych oraz przewlekłego zapalenia oskrzeli. Cygara, jakkolwiek posiadające potencjał do uzależnienia nikotynowego, ze względu na specyfikę palenia i jeśli używane z umiarem, rzadko prowadzą do uzależnień. Wiele osób, w tym palacze papierosów, uważają zapach dymu cygarowego za nieprzyjemny.  
XVII Forum Ekonomiczne w Krynicy cz.2

Foto Gość DODANE 06.09.2017 AKTUALIZACJA 06.09.2017

XVII Forum Ekonomiczne w Krynicy cz.2