Cebulowy szlak starowierców w Estonii

Jesienią 2023 roku głowy estońskich staroobrzędowców zaprzątały nie sprawy teologiczne, a przyziemne kwestie bytowe: drożejące drewno na opał i spadający popyt na cebulę.

Grażyna Myślińska

|

26.10.2023 00:00 GN 43/2023

dodane 26.10.2023 00:00

Cebula starowierców znad jeziora Pejpus uchodzi za najlepszą w Estonii, ale jest też najdroższa. Uprawia się ją na przylegających do jeziora piaszczystych polach metodami niezmienionymi od stuleci, przysługuje jej więc modne określenie „organiczna”. Z końcem sierpnia zaczyna się czas zbiorów. Zebraną cebulę starowiercy suszą w rozległych szopach, następnie zaplatają w warkocze lub pakują do worków i wystawiają na prowizorycznych straganach przed domami. Kilkanaście wsi, zamieszkanych przez starowierców, tworzy Szlak Cebulowy. Z nastaniem jesieni na ten szlak przyjeżdżają amatorzy najlepszej cebuli z całej Estonii, a najliczniej z pobliskiego Tartu i Tallina.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
1 / 1
oceń artykuł Pobieranie..