Nowy numer 13/2024 Archiwum

Kulinarne internetów podboje

Zmagania kulinarne i uczenie się sztuki gotowania weszły do internetu. Z powodzeniem.

Dawniej uczyliśmy się gotować od matek i babć albo z grubych ksiąg kulinarnych bądź z programów telewizyjnych. Programy te jednak były dość nieprzystępne i napuszone. Dla pooglądania bardziej niż do stosowania. To już przeszłość. Bo oto zmagania kulinarne i uczenie się sztuki gotowania weszły na inny poziom. Otóż weszły do internetu. Już niepotrzebne są młodym gospodyniom i gospodarzom telewizyjne programy ani księgi. Wystarczy YouTube lub portale społecznościowe i kilka kliknięć. Namnożyło się blogerek i blogerów kulinarnych. Bardzo to pozytywne zjawisko, bo pokazuje, że po pierwsze jesteśmy ogromnie kreatywnym narodem. Po drugie – kulinarna sztuka to nie tylko domena Francuzów czy Włochów. A po trzecie – umiemy i lubimy bawić się kuchnią. Przestaje ona być miejscem stresu czy napuszenia i zaczyna być miejscem przyjaznym, do którego gotujący mają duży dystans. No i gotować każdy może . Trochę lepiej, trochę gorzej, ale to nie jest jakaś sztuka tajemna, poza możliwościami przeciętnego Kowalskiego lub Kowalskiej.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Agata Puścikowska

Dziennikarz działu „Polska”

Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Od 2006 r. redaktor warszawskiej edycji „Gościa”, a od 2011 dziennikarz działu „Polska”. Autorka felietonowej rubryki „Z mojego okna”. A także kilku wydawnictw książkowych, m.in. „Wojenne siostry”, „Wielokuchnia”, „Siostra na krawędzi”, „I co my z tego mamy?”, „Życia-rysy. Reportaże o ludziach (nie)zwykłych”. Społecznie zajmuje się działalnością pro-life i działalnością na rzecz osób niepełnosprawnych. Interesuje się muzyką Chopina, książkami i podróżami. Jej obszar specjalizacji to zagadnienia społeczne, problemy kobiet, problematyka rodzinna.

Kontakt:
agata.puscikowska@gosc.pl
Więcej artykułów Agaty Puścikowskiej