Kaszana fiesta

Dziennikarz kulinarny Grzegorz Łapanowski gotował w Janowie Lubelskim dla kilku tysięcy smakoszy, którzy przybyli do sierpniowej kulinarnej stolicy Lubelszczyzny.

Andrzej Capiga

|

16.08.2012 00:00 Gość Sandomierski 33/2012

dodane 16.08.2012 00:00
0

W poprzednich latach kulinarnymi umiejętnościami popisywali się Bożena Dykiel, Grzegorz Russak, Maciej Kuroń, Karol Okrasa, Theofilos Vafidis i Ewa Wachowicz. – Popularyzujemy zdrową, tradycyjną kuchnię. W tym roku obok słynnych już jaglaków i gryczaków, w tym zwłaszcza pysznej kiełbasy wędzonej z kaszy gryczanej, polecam karpia z kopciuchy oraz białe i żółte sery zagrodowe. Wśród słodkości królują oczywiście miody, żurawinówka oraz nalewki, zwłaszcza te wytwarzane przez zespół „Jarzębina” z Kocudzy – zapewnił Łukasz Drewniak, dyrektor Janowskiego Ośrodka Kultury, pomysłodawca i organizator imprezy. Bywalców „Gryczaków” czekały także i inne atrakcje. Największe zainteresowanie, jak zresztą co roku, wzbudzały wiejskie zagrody: janowska, łążkowska, momocka, bialska, rudzińska i godziszowska.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
1 / 1
oceń artykuł Pobieranie..

Andrzej Capiga