Kawa na starość

20.07.2009 09:37 GN 29/2009

publikacja 20.07.2009 09:37

Z badań wynika, że kofeina hamuje produkcję amyloidu, białka którego skupiska w mózgu stanowią jedną z głównych przyczyn choroby Alzheimera.

Kawa na starość fot. stockxpert

Eksperymenty przeprowadzano na myszach, u których wystąpiły symptomy choroby Alzheimera. Jednej grupie gryzoni do picia podawano czystą wodę, drugiej dodawano kofeinę. Po kilku tygodniach myszy piją-ce kofeinę o wiele lepiej niż pozostałe radziły sobie z testami, w których mierzono pamięć.

Ilość amyloidu w mózgu pijących kofeinę myszy – zmniejszyła się prawie o połowę. – Kofeina w rzeczywistości nie tylko chroni przed chorobą, ale może również pomóc pacjentom, u których alzheimer już się rozwinął – mówił dr Gary Arendash z Uniwersytetu Floryda.

Teraz odpowiednie badania trzeba przeprowadzić na ludziach. Picie umiarkowanych ilości kawy jest dla większości z nas bezpieczne. Wyjątek stanowią osoby z wysokim ciśnieniem i kobiety w ciąży.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.