Placki z dyni

Anna Leszczyńska-Rożek

|

19.09.2019 00:00 GN 38/2019

publikacja 19.09.2019 00:00

Sezon na dynie trwa! Można wybierać wśród różnych smaków, kolorów i kształtów. Jedne z nich są słodsze (np. odmiana hokkaido), inne mniej wyraziste (np. popularna u nas dynia polska).

Placki z dyni istockphoto

To sezonowe warzywo cieszy się w Polsce dużą popularnością, a na jesiennych stołach w wielu domach króluje zupa z dyni w różnych wariantach. Co jeszcze można zrobić z dyni? Różnego rodzaju marynaty i powidła. Smaczne wychodzi ciasto z jej dodatkiem, ale jako przekąska lub drugie danie warte uwagi są też placki z dyni. Przygotować je można na kilka sposobów. Przepis, który podaję, jest uniwersalny, podobny do tego na placki ziemniaczane. Jednak kolor i delikatny smak dyni powoduje, że placki stają się rarytasem o tej porze roku. Tym bardziej że można je podawać na słodko (posypane cukrem pudrem lub z dżemem), na słono (np. w sosie kurkowym, pomidorowym czy z gulaszem mięsnym), z gęstym jogurtem lub śmietaną. Jak widać, każdy znajdzie dla siebie odpowiedni dodatek.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.